Početna > Informacije o Ambasadi > Vijesti Ambasade
Poruka ambasadora Kine u BiH g. Ji Ping-a o borbi protiv pandemije koronavirusa
2020/03/18

       Pandemija koronavirusa predstavlja zajednički izazov svih država svijeta. Primjetio sam da relevantne institucije u BiH, u skladu sa instrukcijama eksperata i savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, aktivno poduzimaju mjere na prevenciji i kontroli pandemije.

       Nećemo zaboraviti da su nam zvaničnici i prijatelji iz civilnog društva BiH, na različite načine pružali podršku i pomoć, u ključnim trenucima kad je kineski narod ulagao sve napore u borbi protiv pandemije koronavirusa. Trenutno, i BiH se suočava sa izazovima uzrokovanim pandemijom. Kineski narod je spreman da stane uz prijateljske narode BiH i pomogne im. Prošle sedmice održan je video sastanak stručnjaka Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope na kojem su kineski stručnjaci podijelili iskustva u prevenciji, kontroli i liječenju pandemije. Mi ćemo nastaviti održavati razmjenu informacija sa bh. stranom, te pružiti svaku pomoć u okviru svog kapaciteta.

       Svi ljudi čine jednu porodicu koja zajedno živi u ovom globalnom selu. Kineska strana je spremna da, zajedno sa međunarodnom zajednicom, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, nastavi ulagati napore u borbi protiv pandemije kako bismo izvojevali pobjedu. Udaljimo se od razlika u društvenim sistemima, istoriji, kulturi i fazama razvoja, te zajedno zaštitimo globalno selo koje dijeli i dobro i zlo, te izgradimo zajednicu zajedničke budućnosti čovječanstva.

       Kad je svijet dobro, Kina je dobro. Kad je Kina dobro, svijet je bolji.

Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.org/ba/