Početna > Konzularne usluge
Obavještenje o prestanku pružanja usluge konzularne legalizacije po stupanju na snagu Haške konvencije o ukidanju potrebe za legalizacijom stranih isprava u NR Kini
2023-11-08 00:02

Obavještenje o prestanku pružanja usluge konzularne legalizacije po stupanju na snagu Haške konvencije o ukidanju potrebe za legalizacijom stranih isprava u NR Kini


1. Narodna Republika Kina je 8. marta 2023. godine pristupila Haškoj konvenciji o ukidanju potrebe za legalizacijom stranih isprava (u daljnjem tekstu: Konvencija). Konvencija će se između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine početi primjenjivati od 7. novembra 2023. godine. Konvencija će se nastaviti primjenjivati u Specijalnim Administrativnim Regionima Hong Kong i Makao.

2. Počevši od 7. novembra 2023. godine, isprave u smislu odredbi Konvencije izdate u Bosni i Hercegovini neće više morati biti legalizovane u Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, već će biti dovoljno da za upotrebu na području Narodne Republike Kine  budu ovjerene samo „Apostille“ potvrdom.

3. Kineske isprave za upotrebu u Bosni i Hercegovini obuhvaćene Konvencijom neće više biti potrebno legalizovati u Ministarstvu inostranih poslova Narodne Republike Kine i Ambasadi Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini, već će biti dovoljna „Apostille“ potvrda. Ministarstvo inostranih poslova Narodne Republike Kine je resorno ministarstvo za ovjeru isprava „Apostille“ potvrdom, te njome ovjerava isprave izdate u Narodnoj Republici Kini. Uz odobrenje Ministarstva inostranih poslova Narodne Republike Kine, organi lokalne samouprave će moći ovjeravati „Apostille“ potvrdom isprave izdate na području njihove nadležnosti (konkretan spisak s nazivima nalazi se na kraju Obavještenja). „Apostille“ potvrde se mogu provjeriti online na web-stranici:  https://consular.mfa.gov.cn/VERIFY/. Za konkretan postupak i uslove dobijanja „Apostille“ potvrde, molimo vas da posjetite web-stranicu Konzularne usluge Narodne Republike Kine (web-stranica: http://cs.mfa.gov.cn/) ili web-stranice nadležnih organa lokalne samouprave.

4. Počevši od 7. novembra 2023. godine, Ambasada Narodne Republike Kine  u Bosni i Hercegovini će prestati pružati uslugu konzularne legalizacije. Molimo vas da se za dobijanje „Apostille“ potvrde na ispravama izdatim u Bosni i Hercegovini za upotrebu u Narodnoj Republici Kini obratite nadležnim osnovnim/opštinskim sudovima.

5. Prema odredbama Konvencije, „Apostille“ potvrdom se potvrđuju vjerodostojnost potpisa, svojstvo potpisnika i istinitost pečata ili žiga na ispravi izdatoj u nekoj zemlji. Dobijanje „Apostille“ potvrde u Bosni i Hercegovini ne znači nužno da će isprava biti prihvaćena od strane nadležnog organa u Narodnoj Republici Kini. Savjetujemo vam da se unaprijed kod kineskog organa kojem se dostavlja isprava na obradu raspitate o uslovima u vezi s formom, sadržajem, važenjem i potrebom za prevodom isprave.


Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.gov.cn/