Početna > Konzularne usluge
Uputstvo za podnošenje zahtjeva za legalizaciju
2023-06-07 15:16

Postupak legalizacije


Podnošenje zahtjeva za legalizaciju dokumenta se obavlja po sljedećem postupku:


1) Dostaviti dokument na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku koji izdaju državne i druge ovlaštene ustanove u Bosni i Hercegovini (npr., uvjerenje o nekažnjavanju, uvjerenje o stalnom boravku i dr.). Dokument na ostalim jezicima treba da prevede stalni sudski tumač.


2) Osnovni/opštinski sud je nadležan za nadovjeru dokumenta Apostille pečatom. Sudija osnovnog/opštinskog suda dokument snabdijeva potpisom i pečatom. Apostille pečat je četverougaonog oblika. Na vrhu pečata treba da stoji pravni termin „Apostille“ kao potvrda o važenju pečata. Apostille pečatom se potvrđuju autentičnost potpisa, mjesta izdavanja i pečata ili žiga na dokumentu. Svaki Apostille pečat (s datumom i jedinstvenim brojem) zavodi i reguliše posebno odjeljenje osnovnog suda.




3) Dokument s Apostille pečatom potrebno je predati Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu inostranih poslova BiH na nadovjeru.


4) Nakon nadovjere kod Ministarstva inostranih poslova BiH, dokument se dostavlja Ambasadi na legalizaciju.


Napomena:


1) Sadržaj i postupak pribavljanja dokumenta moraju biti autentični, potpuni i zakoniti. Sadržaj ne smije kršiti zakone NR Kine niti sadržavati odredbe koje mogu naštetiti kineskom nacionalnom interesu. Ako dokument za legalizaciju ima više od dva lista, potrebno ih je povezati u jednu cjelinu tako da se ne mogu lako odvojiti. Kako bi se osigurala autentičnost dokumenata, listove bi trebalo snabdjeti pečatnim voskom, suhim žigom ili jednim pečatom duž ivice svakog lista. Ukoliko je postupak nepotpun, ili je format dokumenta nestandardan, ili je sadržaj dokumenta nezakonit, ili je dokument izmijenjen, ili su određeni listovi zamijenjeni i sl., Ambasada će odbiti zahtjev za legalizaciju.


2) Izjava ili uvjerenje o slobodnom bračnom stanju za sklapanje braka u NR Kini ima rok važenja 6 mjeseci od legalizacije; Uvjerenje o bračnom, zdravstvenom ili imovinskom stanju, kao i uvjerenje o prihodu i nekažnjavanju koje se koristi u procesu usvajanja djeteta u NR Kini ima rok važenja 6 mjeseci od dana legalizacije do podnošenja zahtjeva za usvajanje (ne računajući vrijeme obrade dokumenata u centrima za usvajanje u NR Kini); Ambasada će odbiti zahtjev za legalizaciju dokumenta kojem je istekao rok važenja.


3) Dokumenti koji su legalizovani u Ambasadi ne smiju se na svoju ruku prepravljati niti razdvajati. Podnosilac zahtjeva će snositi odgovornost za eventualne probleme i naknadne pravne posljedice nastale iz svojevoljnog prepravljanja ili razdvajanja dokumenata.


Dokumentacija za podnošenje zahtjeva za legalizaciju


1. Popunjen primjerak „Obrasca zahtjeva za legalizaciju u ambasadi/konzulatu Narodne Republike Kine);


2. Original i kopija dokumenta nadovjerenog u osnovnom sudu, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu inostranih poslova BiH;


3. Originalni pasoš i kopija prve stranice s podacima ili drugi identifikacioni dokument kao vozačka dozvola i slično;


4. Opunomoćenik podnosioca zahtjeva treba da priloži kopiju svog identifikacionog dokumenta i dokumenta podnosioca zahtjeva;


5. Ako se u ime pravnog lica podnosi zahtjev za legalizaciju, potrebno je priložiti kopiju identifikacionog dokumenta pravnog zastupnika i uvjerenje kojim se potvrđuje da je podnosilac zahtjeva pravni zastupnik;


6. Ostali popratni dokumenti za koje konzularni službenik smatra da je neophodno priložiti u postupku legalizacije.


Način podnošenja zahtjeva


1) Podnosilac može lično podnijeti zahtjev ili ovlastiti opunomoćenika (nije potrebno priložiti punomoć). Napominjemo da ukoliko bude potrebe, Ambasada može zahtijevati da podnosilac zahtjeva lično preda dokumentaciju i dođe na razgovor.


2) Molimo podnosioce zahtjeva da putem e-pošte: sarajevo@csm.mfa.gov.cn zakažu termin za legalizaciju i pošalju svu skeniranu dokumentaciju na uvid. Potrebno je doći u dogovoreni termin sa dokumentacijom i predati zahtjev. (Radno vrijeme konzularnog odjeljenja: ponedjeljak, 9.0011.00 h. Konzularno odjeljenje neće raditi za vrijeme kineskih praznika.)


3) Podnosilac zahtjeva ili opunomoćenik mogu najranije u datum označen na nalogu za podizanje doći u Ambasadu preuzeti dokumente. Ambasada ne nudi usluge slanja poštom.


4) Zahtjev za legalizaciju nije moguće opozvati po predaji dokumenata. Podnosilac zahtjeva je dužan pokriti troškove legalizacije.


Vrijeme obrade


1) Standardni postupak: 4-5. radni dan


2) Ubrzani postupak: 3. radni dan


3) Hitni postupak: 2. radni dan


Napomena:


Navedeno vrijeme obrade je okvirnog karaktera. Moguće je da će za određene zahtjeve biti potrebno više vremena, stoga vrijeme obrade nije fiksno. Ako se to desi, podnosilac zahtjeva treba da sačeka obavještenje od Ambasade.


Naknada za legalizaciju


1) Standardni postupak: 38 KM za fizička lica po primjerku; 76 KM za pravna lica po primjerku


2) Ubrzani postupak: dodatne 43 KM se naplaćuju za svaki primjerak


3) Hitni postupak: dodatne 63 KM se naplaćuju za svaki primjerak


Način uplate


Naknade se uplaćuju na žiro-račun Ambasade. Prijemni šalter ne prima gotovinu.


Prilog: Obrazac zahtjeva za konzularnu legalizaciju

Suggest to a friend:   
Print

Ambasada Narodne Republike Kine Sva prava zadržana

http://ba.china-embassy.gov.cn/